Prachtig plein met fijne terrasjes en lekkere sfeer

Plein van Sóller met de historische houten tram

Sóller

Tussen een vruchtbare vallei met sinaasappelboomgaarden en de zee ligt het sfeervolle Sóller. Het op 5 kilometer van de kust gelegen Sóller is razend populair bij dagjesmensen en is vooral bekend van het authentieke houten treintje. De meeste bezoekers combineren een bezoek aan Sóller met een treinritje naar de havenplaats Port de Sóller - een echte aanrader.

Heerlijke terrasjes aan het sfeervolle plein
De tram tussen Sóller en Port de Sóller
Kerk in Sóller

Sfeervol pleintje met terrassen

In Sóller kun je genieten van de zon op één van de prachtige terrassen op het pleintje bij de kerk. Hier geniet je van een broodje of verse tapas terwijl de mensen voorbij struinen. Met de leuke cafeetjes, restaurants, diverse tapas bars, en gebakwinkels zijn er weinig redenen om verder te rijden. De oude stad is typisch Mediterraans, met smalle steegjes. Verwacht niet teveel sieraden boetiekjes in de straten rondom het centrum want de panden hebben er merendeels een woonbestemming. Het centrale plein heeft tal van cafés en het gebied komt tot leven op zaterdag wanneer de lokale markt plaatsvindt. Sóller werd rijk door de grote hoeveelheid aan sinaasappels en de resultaten zijn terug te zien in de extravagante modernistische architectuur van het dorp. De indrukwekkende kerk van Bartomeu domineert het stadsplein en werd gebouwd in de 13e eeuw. Combineer een bezoek aan Sóller met een trip de prachtige baai van Port de Sóller of naar het bergdorpje Fornalutx (± 15 minuten met de auto). Het authentieke dorpje Fornalutx ligt in een waanzinnig mooie groene vallei waar de tijd heeft stilgestaan. De rit ernaartoe is minstens net zo mooi als de eindbestemming!

Doorkijkje op het Tramuntana gebergte
Houten trein tussen Palma en Sóller
Kerkje in het centrum van Sóller

Met de trein naar Sóller of Port de Sóller

Sóller ligt op 5 kilometer landinwaarts van de havenplaats Port de Sóller. Er rijdt een houten treintje tussen deze plaatsen waardoor je ze makkelijk op één dag kunt bezoeken zonder de auto te pakken. Mocht je een dagje naar Sóller willen vanuit het zuiden van Mallorca dan is de trein vanuit Palma de Mallorca een aanrader! De treinreis is een genot want het voert je dwars door het schilderachtige platteland en de groene valleien in het noorden. De karakteristieke houten trein is een attractie op zich. Je hoeft alleen maar achterover te leunen, te ontspannen en te genieten van de rit en het uitzicht!

Bekijk trein-video

Bezienswaardigheden en musea

Sóller heeft een aantal leuke en leerzame musea die een bezoekje waard zijn. Ten eerste is er kunstmuseum Can Prunera. Hier kun je moderne kunst bekijken maar tegelijkertijd is het historische gebouw met binnentuin en weelderig versierde kamers en antiek een bezienswaardigheid op zich. Het tweede museum is Museu de Sóller waar je wederom kunst aantreft maar vooral het Spaanse leven van vroeger leert kennen in de vorm van wonen, werktuigen, kleding en andere voorwerpen. Een ander leuk uitje is het bezoek aan de historische sinaasappelboomgaard waar je tijdens een tour van alles te weten komt over het telen van deze vruchten maar ook wat ze voor Sóller hebben betekend en welke rijkdom het heeft gebacht. 

Botanische tuinen van Sóller
Stadhuis
Kappelletje Sa Capelleta vlakbij Sóller

Activiteiten in Sóller

Mountainbiken en fietsen zijn beide zeer populaire manieren om de bergen rond Sóller te verkennen. De wegen van Sóller tot in het Tramuntana gebergte zorgen voor een grote uitdaging voor de fietsliefhebbers, met veel bochten, hellingen en afdalingen. Je kunt fietsen huren en informatie krijgen over de fietsroutes bij Tramuntana tours.

Natuurlijk zijn er dicht bij de kust veel nautische activiteiten om van te genieten. Boottochten langs de kust van Port de Sóller zijn een geweldige manier om de kustlijn te bekijken met zijn prachtige landschap. Het is ook mogelijk om te duiken in de buurt van Port de Sóller.

Port de Sóller heeft ook een paar prachtige stranden om het lekker een dagje rustig aan te doen. De stranden zijn vrij klein en smal en zullen in de zomermaanden vrij druk zijn. Ook zijn er ligstoelen en kano’s te huur. Fornalutx is verkozen tot het mooiste dorpje van Spanje en ligt op een paar kilometer van de Sóller vallei. Dit dorp is ook zeker de moeite waard om eens te bezoeken. De ligging van Fornalutx diep in het Tramuntana gebergte zorgde ervoor dat de stad werd geïsoleerd van de rest van Mallorca en miste daardoor een groot deel van de Romeinse bezetting. Meer excursies »

Meer informatie

Vakantie boeken in Port de Sóller

De geschiedenis van Sóller

Piraten en andere zeerovende invallers waren altijd een gevaar voor de inwoners van Sóller. Dat is de reden dat de belangrijkste stad een paar kilometer landinwaarts ligt van de zee. Tijdens de 16e eeuw leed Sóller aan herhaaldelijke aanvallen van Moorse piraten uit Algerije. De piraten zaten achter de schatten, vrouwen en kinderen aan. In 1561 werd er een bijzondere strijd gevoerd tussen de piraten en de inwoners van Sóller, met uiteindelijk de overwinning voor de Sóllerics wanneer ze 1600 piraten wisten af te stoten in zowel Sóller als in Port de Sóller. Deze overwinning wordt nog ieder jaar gevierd op de Moros y Cristianos Fira & Firo in mei, iedereen gaat dan verkleed als Moren of Christenen. De strijd wordt dan na gespeeld op de stranden bij de haven.

In de 19e eeuw werd Sóller een belangrijke exporteur van olijven en citrusvruchten. Met de handel kwam ook rijkdom en werden er indrukwekkende herenhuizen en openbare gebouwen gecreëerd. In 1865 raakte een dodelijke plaag de sinaasappelbomen in de vallei, waardoor de export daalde. Veel mensen vertrokken om hun fortuin terug te verdienen in Frankrijk of Zuid-Amerika.

Het was pas 1912 toen de spoorlijn naar Palma werd gebouwd en zo kon Sóller eindelijk beginnen met handelen met de rest van Mallorca. De meest recente verbetering van het vervoer naar de rest van Mallorca was de bouw van de Sóller tunnel in 1997 - een 3 kilometer lange weg onder de bergen.

Kaart Sóller