Eiland Mallorca

Het eiland Mallorca is een veelzijdige vakantiebestemming met turquoise-blauwe zee, witte stranden, door rotsen omgeven baaien (cala’s), ruige bergen, pittoreske, zandsteen dorpjes en een levendige hoofdstad.

diversiteit van Mallorca
diversiteit van Mallorca

Welke kant van Mallorca is het mooist?

Ben je van plan om de schoonheid van Mallorca te ontdekken, kom dan hier te weten welke kant van Mallorca het mooist is. Boek je accommodatie op een strategische plek en je komt thuis met dierbare herinneringen en veel toffe foto's. De meeste reizigers zijn gecharmeerd van het Tramuntana gebergte en de authentieke Spaanse dorpjes in het west- tot noordwesten van Mallorca. Een ander deel van de toeristen houdt van de lange en brede stranden in de baai van Alcúdia. Aan de oostkust van Mallorca vind je prachtige baaien (zogenaamde cala's), met mooie strandjes en veel toeristische oorden. Het zuiden van Mallorca is vooral bekend door het plaatsje El Arenal dat voornamelijk in trek is bij jongeren door de vele uitgaansgelegenheden. Het centrale binnenland is vlak en niet echt boeiend om als toerist doorheen te reizen.

Veel mooie cala's aan de oostkust

Aan de oostkust vind je talloze prachtige baaien, omgeven door rotsen en vaak met een klein zandstrand. Spanjaarden noemen dit een cala.

Mooi strand in een schilderachtige baai

Bergen en groene valleien in het noordwesten

In het westen en noordwesten van Mallorca vind je het Tramuntana gebergte met ruige kliffen, groene valleien en het hoogste punt (Puig Major) op 1.445 m.

Bergen in het noordwesten van Mallorca

Lange, brede stranden in het noorden

Het langste en breedste strand van Mallorca is gelegen in de Baai van Alcúdia en loopt door tot aan Playa de Muro. Alcúdia is tevens een leuke plaats die vooral op de marktdag druk wordt bezocht. Voor meer informatie over de mooiste stranden op Mallorca klik je hier.

Baai van Alcúdia

Geschiedenis en geografie

 • 8 miljoen jaar geleden ontstaan, ttegelijk met oprijzen van Alpen en Pyreneeën
 • Oppervlakte: 3.640km² (iets groter dan provincie Overijssel)
 • Diverse mooie druipsteengrotten en kloven vanwege het aanwezige kalksteen
 • Hoogste punt: Puig Major, 1445 meter hoog
 • Onderdeel van de autonome Spaanse regio Balearen
 • Buur-eilanden: Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera
 • 500 km kustlijn
 • 248 km vanaf het Spaanse vasteland
 • Oorspronkelijk bewoond door o.a. Romeinen, Vandalen, Byzantijnen en Moren.
 • Stichting van de hoofdstad Palma de Mallorca in 123 voor Chr. door de Romeinen.
 • Het woord Mallorca is afkomstig uit het Latijn en staat voor 'grotere eiland' (insula maior). Dit in tegenstelling tot het kleinere buureiland Menorca (insula minor.)

Kaart

Op deze kaart zijn de drie typerende kenmerken van Mallorca aangeven - het tramuntana gebergte in het westen, de cala's in het oosten en het lange strand in het noorden.