Port de Sóller

Wat een veelzijdig eiland

Brede stranden, cala's, bergen en nog veel meer

Welke kant van Mallorca is het mooist?

In principe kun je Mallorca onderverdelen in drie regio's met ieder een eigen karakter - je vind ze terug op onze kaart. Ten eerste noemen we het west- tot noordwesten van Mallorca. Hier vind je het Tramuntana gebergte met veel natuurschoon en de authentieke Spaanse dorpjes zoals Valldemossa, Sóller, Fornalutx en Deià. De tweede regio is Alcúdia in het noord- noordoosten met zijn lange witte stranden en gunstige ligging voor uitstapjes of een autorit. Tot slot heb je de oostkust van Mallorca - geliefd om zijn prachtige baaien met mooie - tussen de rotsen gelegen strandjes en vele toeristische oorden. Het zuiden van Mallorca is vooral bekend om het plaatsje El Arenal, Playa de Palma en de hoofdstad Palma de Mallorca. Het centrale binnenland is vlak en niet echt boeiend om als toerist doorheen te reizen.

Strand Alcúdia
Cala figuera haven
Tramuntana gebergte

Het eiland Mallorca is een veelzijdige vakantiebestemming met turquoise-blauwe zee, witte stranden, door rotsen omgeven baaien (cala’s), ruige bergen, pittoreske zandsteen dorpjes en een levendige hoofdstad. Ben je van plan om de schoonheid van Mallorca te ontdekken, kom dan hier te weten welke kant van Mallorca het mooist is. Boek je accommodatie op een strategische plek en je komt thuis met dierbare herinneringen en veel toffe foto

Baai op Mallorca

OOSTKUST - Veel mooie cala's

Aan de oostkust vind je talloze prachtige baaien, omgeven door rotsen en vaak met een klein zandstrand. Spanjaarden noemen dit een cala. Je kunt er heerlijk genieten van de zon en het mooie uitzicht, snorkelen langs de rotsen of een koel drankje bij de strand kiosk.

Kliffen van het Tramuntana gebergte

NOORDWESTEN - Bergen en groene valleien

In het westen en noordwesten van Mallorca vind je het Tramuntana gebergte met ruige kliffen, groene valleien en het hoogste punt (Puig Major) op 1.445 m. Populair bij fietsers en toeristen die er met de auto op uit gaan. De vuurtoren op Cap de Formentor is één van de trekpleisters waar je fantastisch uitzicht hebt op de kliffen langs de kust. 

Strand van Alcúdia

NOORDEN - Lange, brede stranden

Het langste en breedste strand van Mallorca is gelegen in de Baai van Alcúdia en loopt door tot aan Playa de Muro. Alcúdia is tevens een leuke plaats die vooral op de marktdag druk wordt bezocht. Voor meer informatie over de mooiste stranden op Mallorca klik je hier.

Geschiedenis en geografie

 • 8 miljoen jaar geleden ontstaan, tegelijk met oprijzen van Alpen en Pyreneeën
 • Oppervlakte: 3.640km² (iets groter dan provincie Overijssel)
 • Diverse mooie druipsteengrotten en kloven vanwege het aanwezige kalksteen
 • Hoogste punt: Puig Major, 1445 meter hoog
 • Onderdeel van de autonome Spaanse regio Balearen
 • Buur-eilanden: Menorca, Ibiza, Formentera en Cabrera
 • 500 km kustlijn
 • 248 km vanaf het Spaanse vasteland
 • Oorspronkelijk bewoond door o.a. Romeinen, Vandalen, Byzantijnen en Moren.
 • Stichting van de hoofdstad Palma de Mallorca in 123 voor Chr. door de Romeinen.
 • Het woord Mallorca is afkomstig uit het Latijn en staat voor 'grotere eiland' (insula maior). Dit in tegenstelling tot het kleinere buureiland Menorca (insula minor.)

Kaart

Op deze kaart zijn de drie typerende kenmerken van Mallorca aangeven - het Tramuntana gebergte in het westen, de cala's in het oosten en het lange strand in het noorden.